woensdag 24 september 2014

Moeten jongens stoerder zijn?

Soms hoor je nog het nog wel: mensen die zeggen als een jongen huilt: ben jij nou een jongen? Of: je lijkt wel een meisje! Tja....zit de rol van een stoere jongen of een lief meisje nou echt zo ingebakken?Soms heb ik wel eens het idee dat meisjes best stoer mogen zijn, maar een jongen zachtaardig o.i.d. wordt toch vreemder tegenaan gekeken.
Waarom mogen kinderen (en volwassenen natuurlijk) niet gewoon zijn wie ze zijn? Als een meisje graag in bomen klimt..nou en? Maar ook: als een jongen graag met poppen speelt (uhm...tegenwoordig overwint toch de computer ben ik bang ;-)  ), laat hem dan lekker! Wat is er nou eigenlijk verkeerd aan?
Mijn knullen kregen altijd een babypop als er een broertje kwam zodat ze mee konden doen met mama....wat in eerste instantie heel leuk was! Oké, eerlijk is eerlijk, daarna verdween de pop al gauw uit zicht. Toch hoorde ik dan soms van visite dat hun man dat echt niet goed zou vinden, bijvoorbeeld...Nou ja. Vraag me af of eventuele dochtertjes dan ook niet met autootjes zouden mogen? Op die manier worden ze toch al in een rol geduwd die de ouders willen en niet die het kind zou willen zijn? En dat zo jong al!

Kijk, ik denk wel dat er toch bepaalde voorkeuren zijn die toch wel een beetje bepaald zijn door de sekse. Mijn jongste zocht een buggy uit als cadeautje....wat was hij er blij mee! Een prachtige roze buggy waar we de babypop in stopten....Maar wat er zo leuk was? Juist: om er mee rond te hollen natuurlijk! (en die pop hoefde er echt niet beslist in)
Kleine meisjes zijn vaak verzot op prinsessenkleren.
Maar laat ze dat alstjeblieft lekker zelf bepalen en leg het ze niet op! Wij willen toch ook graag zijn wie we zijn en niet wie de omgeving wil dat we zijn?!

2 opmerkingen:

  1. Je hebt gelijk. Al zit er in het jongensbakmeel toch vaak echt wel iets anders dan in het meidenbakmeel. Hoewel ze ook wel heel veel van elkaar afkijken (al doe je als ouder nog zo je best, er is nog veel meer rolmodel...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn jongste zoontje speelt vaak met de roze Barbiecamper en roze Barbieauto van mijn oudere dochter. Kinderen kunnen inderdaad zelf wel bepalen wat ze leuk vinden. En al die clichés over meisjes- en jongensspeelgoed, dat hoeft toch helemaal niet. Mijn dochter is bij momenten ook meer een kwajongen dan een meisje-meisje en mijn oudste zoon is dan weer erg rustig en haat het om zich vuil te maken. Zo zie je maar... Fijn dat je hier een blog over schreef :)

    BeantwoordenVerwijderen