dinsdag 4 november 2014

De ideale school...

Scholen....soms zijn ze leuk, soms zijn ze een ramp. En meestal zweeft het er ergens tussen in.
Hoewel ik met de basisschool meestal geen problemen heb, weet ik nog wel dat het met de peuterspeelzaal wel anders was....(tja, mijn ideeën waren duidelijk niet die van het personeel aldaar...)
Maar middelbare scholen kunnen er helemaal wat van. Wat natuurlijk ook  komt omdat je met zoveel verschillende mensen te maken hebt. Unitleiders, leerkrachten (voor elk vak natuurlijk een ander), mentors (die verschrikkelijk kunnen zijn en dan heb je echt een probleem...) conciërges die aardig maar ook harken kunnen zijn enz.
Nu denk ik wel dat er op iedere school weleens iets is. Dus bedacht ik me wat ik nou fijn zou vinden en wat dus in mijn ogen een ideale school zou zijn....Maar nogmaals: ook leerkrachten zijn mensen en kunnen niet altijd alles perfect doen (helaas)

1. De leerlingen worden positief benaderd!
2. De leerlingen zijn geen nummer, maar worden gekend. (dat gaat hier meestal goed) School is een veilige haven, zeg maar.
3. De omgeving is veilig. Hoe jonger de kinderen hoe beter realiseerbaar dat moet zijn. Ik bedoel maar: een kleuterplein is simpel af te schermen. Middelbare scholieren verplichten op het plein te blijven gaat een stuk moeilijker...En leerkrachten die rondlopen met hete thee zou verboden moeten worden ;-)
4. Overleg met de ouders is mogelijk, ook persoonlijk! (op de basisschool is dit niet meer dan normaal. Op de middelbare school liep ik daar vorig jaar nogal tegenaan dat alles via een kort, negatief mailtje moest...grr)
5. Activiteiten, vergaderingen, ouderavonden e.d. worden ruim van tevoren aangekondigd. We hebben  nu eenmaal meer verplichtingen dan school!
6. Kinderen mogen zichzelf zijn, Dus jongens mogen ook jongen zijn.....Rugzakkinderen (voor zover je dat zo nog noemt...) worden zo goed mogelijk opgenomen in de groep. Uitleg over hun handicap o.i.d. aan de overige kinderen werkt zeer goed !
7. Maar ook: kinderen krijgen allemaal aandacht, dus niet alleen de zorgkindertjes! (sorry, maar soms denk ik weleens dat "etiketlozen"het onderspit delven...)
8. Gezamenlijke activiteiten met alle groepen (basisschool dus)
9. Leerkrachten staren zich niet blind op de lesmethode maar blijven zelf ook nadenken...(zucht...soms...)
10. Leraren hemelen zichzelf NIET op.....(bedoel: een Duitse lerares die een filmpje laat zien waarin ze zelf meespeelde...kom op zeg. En als het dan nog een Duitse film was..niet dus!)

Zo, dat waren er zomaar even een paar. Natuurlijk zijn er nog veel meer te verzinnen. Wat zou jij graag willen dat wel of niet gebeurt op school?

1 opmerking: