dinsdag 19 mei 2015

Broergeheim: wat een onderwerp!


Broergeheim
Bij het opruimen van de schoolbieb had ik pas een boek in handen met de titel Broergeheim van Emiel de Wild.  Nieuwsgierig door de opmerking broers (tja...) las ik waarover het ging én las ik snel wat stukjes. Wat een onderwerp....
Wel mooi geschreven en zeker de moeite waard! Geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar. Eens kijken of ze hem in de gewone bieb ook hebben...Bij Bol.com geven ze deze samenvatting:.


Hoi Stefan,

Wat ik tegen je wil zeggen: BEL MIJ.
Ik geloof er niks van dat je mij niet wilt spreken.
Zo ben jij niet.


Wat als je broer plotseling verdwijnt? Joeri overkomt het. Hij verhuist met zijn ouders en in het nieuwe huis is zelfs geen kamer voor Stefan.
Joeri mist zijn broer verschrikkelijk. Hij weet niet eens waar zijn broer is en niemand wil het zeggen. Daarom schrijft hij brieven.
Als Joeri een schokkende ontdekking doet, wil hij stoppen met broerzijn. Maar kan dat?


Recensie(s)De 11-jarige Joeri schrijft brieven aan zijn oudere broer Stefan. Deze broer is van de ene op de andere dag uit Joeri’s leven verdwenen. Joeri’s ouders doen net of Stefan niet meer bestaat en vertellen Joeri niet wat er aan de hand is. Als Joeri uiteindelijk achter de waarheid komt, heeft hij tijd nodig om alles een plaats te geven en zijn houding ten opzichte van zijn broer te bepalen. Mooi, indringend debuut waarin de impact van een heftige gebeurtenis op een gezin, op een rake en ontroerende manier wordt beschreven. In de bundel brieven, waaruit het boek bestaat, maak je van dichtbij mee wat Joeri allemaal doormaakt en hoe hij zich ontwikkelt. De vlotte, directe schrijfstijl past goed bij Joeri’s leeftijd en de doelgroep. Vanuit Joeri’s perspectief leer je gaandeweg ook zijn broer, zijn ouders en zijn klasgenootje Lonneke kennen, zodat het verhaal steeds meer diepgang krijgt. Dat zijn ouders de waarheid zolang voor Joeri verborgen houden blijft onwaarschijnlijk, maar tegelijkertijd maakt dit het boek wel erg spannend. Stoere, aantrekkelijke omslagillustratie. Vanaf ca. 11 jaar.

1 opmerking: