donderdag 16 april 2015

Jawel, een zwaluwtje gespot!

Ik moest gisteren nog nodig zeggen: op de zwaluwtjes letten...
We liepen even onze schuur in, waar diverse nestjes zitten die meestal door één stelletje gebruikt worden (niet allemaal tegelijk hoor ;-)  ) en even dacht ik het getjilp van een zwaluwtje te horen. Dus keek ik omhoog en ja hoor: daar zat een zwaluwtje, vlakbij het favoriete nestje. Ik zag er maar één, maar goed. Misschien komt de partner er dan snel aan (of was ze/hij nu gewoon "verstopt")
Grappig dat het alweer op mijn trouwdag is dat ik ze voor het eerst zie. Je zou bijna gaan denken dat ze ons komen feliciteren ;-)

Nu maar hopen dat ze ook weer echt gaan nestelen. Twee jaar geleden bleken ze verdreven te zijn door roodborstjes. We vroegen ons al af waar ze gebleven waren, want we hadden ze wel gezien. We zagen ze ook wel vliegen....en wat bleek uiteindelijk: er zaten roodborstjes in hun nestje.

Ook mereltjes weten de weg naar die schuur (die een open gedeelte  heeft) te vinden. Maar die maken hun eigen nestjes op hele andere plaatsen, dus dat vinden de zwaluwtjes niet erg.

Ook worden we door grotere vogels bezocht. Reigers, maar ook de ooievaar komt regelmatig langs.

Avifauna
Ik vind het altijd wel leuk, al die vogeltjes. En dan die bedrijvigheid als ze eenmaal jonkies hebben.
Hoe zegt de bijbel dat ook alweer: kijk naar de vogels, ze zaaien niet, ze maaien niet.....(even uit mijn hoofd gezegd). Eerlijk gezegd denk ik dan weleens: maar mensen , wat hebben ze het druk! Zaaien en maaien misschien niet nee, maar ze zijn de hele dag bezig met voedsel zoeken, voeden, opletten voor onraad enz. Dus of ze nou echt zoveel minder stress hebben dan wij, dat durf ik te betwijfelen....(hoewel ik wel snap wat de bijbel bedoelt te zeggen hoor....maar ik moet er toch altijd even aan denken als ik ze zo druk bezig zie...)

3 opmerkingen:

 1. Zwaluwen doen mij aan ons eerste huwelijksjaar denken. Wij woonden toen in de helft van een boerderij en daar nestelden ook zwaluwen. Ze scheerden vlak over mijn hoofd heen naar hun nestjes.

  Wat is het toch mooi.
  Ja, ik kan jou gedachte over die Bijbeltekst helemaal voorstellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat ze toch weer gekomen zijn. Is ook gemakkelijk om te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist niet dat die kleine roodborstjes zulke pestkoppen waren dat ze andere vogels wegjagen zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen