zondag 7 februari 2016

Schoolkeuzes maken

Dit jaar is het dubbel feest. Twee kinderen zijn aan het einde van hun huidige schoolloopbaan en moeten gaan beslissen wat ze willen gaan doen. Arie mag dit jaar zijn examen doen op de theoretische leerweg, hier gewoon lekker MAVO genoemd. Gelukkig weet hij al helemaal wat hij wil en is hij al in de mallemolen van het ROC met tests en toelatingsgesprekken. Hij heeft gekozen voor een specifieke technische opleiding. Eind deze week krijgt hij te horen of hij toegelaten wordt, wat natuurlijk wel weer spannend is. Maar het ziet er erg positief uit.

Voor Jan hebben we alle mogelijke kennismakingsdagen bezocht van de middelbare scholen in de buurt...en hij vond het nogal moeilijk. Omdat ze eerst uitgingen van een kaderopleiding, gingen we alle vestigingen van het VMBO af....meestal dus alleen de basis en kaderopleiding. Maar na alle open dagen (waarom is dat altijd NA de open dagen????) kregen we het definitieve adviesgesprek en nu blijkt het toch MAVO te zijn....Zoon was ondertussen helemaal omgeswitcht naar het leuke inzien van de praktijklessen en dus hadden we dit "probleem" al besproken thuis. Jan gaat de gemengde leerweg doen. Ik had me hier al in verdiept, maar de basisschool bleek er weinig van te weten....dus toch maar weer de toekomstige school gebeld met de vraag of ik nu wel of niet gelijk had...

Ja hoor: algemene vakken op TL (dus MAVO) en met praktijk erbij. Kind blij, ik blij, iedereen blij. Dat weinig mensen weten wat GL (gemengde leerweg ) inhoudt, blijkt wel als je er over praat. Gelukkig gaat er nog één van school, dus hij hoeft zelfs niet alleen! Daar was ik ondertussen wel een beetje vanuit gegaan.

afb. morguefile.com
Altijd weer spannend, vind ik, deze keuzes maken. Maar goed, deze hectiek is dus weer aardig voorbij..nu op naar alle musical en examenperikelen!

2 opmerkingen:

 1. Wat een gedoe zeg! Dat die open dagen zo dicht op het eindadvies en op de uiterste inschrijfdatum zitten vind ik ook niet handig. In ons geval wisten we vrij zeker waar we terecht konden dus gingen we al in groep 7 kijken (niet dat je dan ik groep 8 bij het keuzemoment weet wat wijsheid is, maar goed...)

  Maar toelatingsgesprekken? Dat kennen we niet. Wat een gedoe en een stress voor die kleintjes (en ouders).

  Mooi dat kogel nu door de kerk is. Komt vast goed! Veel plezier straks op de nieuwe scholen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die toelatingsgesprekken zijn natuurlijk voor het MBO, maar is wel spannend, ja. Mijn twee oudsten doen HBO, en daar ging het weer heel anders.

   Verwijderen